Har Gotland råd att inte investera i ishall, ridhus, badhus mm?
Modiga människor har historiskt gjort skillnad när de lyckats vända negativa situationer till positiv utveckling. Samtidigt finns det allt för många som vill ha utveckling men alltid gör på samma sätt och blir förvånade när inget förändras. Det senare har präglat Gotlands utveckling enligt företagarbarometern de senaste 10–20 åren.
Nu känns det som om något har lossnat. Vi har ett kommunalråd, Meit Fohlin, som vågar tänka nytt och stå emot när det blåser. Vi har även en avgående landshövding som visat sig folklig och förstående och lämnar en positiv eftersmak hos Länsstyrelsen. Tillsammans med en regionchef som vågar ta initiativ och har god dialog med både kommunalrådet och länsstyrelsen framstår detta som en modig trio med gemensam kompasskurs som bland annat förstår att mänskors fritid är viktig då det är aktiviteter som dagligen samlat tusentals under 365 dagar per år.
Ett exempel på regional förändring är att bygglovskön, efter tio år, äntligen är på en rimlig nivå! Receptet på denna förändring skulle man vara sugen på att förstå då det antagligen går att göra på fler positioner inom både kommunala och statliga organisationer.
Det behövs modiga människor som sprider en positiv bild av Gotland och visar att vi löser saker tillsammans. Borta borde vara mediala utspel om banderoller, indragna tillstånd och interna konflikter i vissa partier, som det läggs lite för mycket energi på i dagsläget. Sådant offentligt tvättande av småsaker borde lösas internt och inte spridas för personliga eller politiska poäng. Det är inte i domstolar eller i anonyma insändare vi skapar en gemensam framtid utan i dialog utan offentlig pajkastning. Denna tråkiga taktik för framgång borde tillhöra det förgångna och dåtiden. Några ”dinosaurier” har fått lämna sina positioner inom både regionen och länsstyrelsen, och samma förändring borde ske inom politiken, där vissa individer är extremt högljudda tyckare och spelar ett medialt fulspel för egen vinning.
Gotland har mängder av eldsjälar som hyllas och får förtroende av både regionen och länsstyrelsen. Exempelvis Conny Bohlin och hans team, som med gotländskt pannben och envishet lyckats göra GGN 2.0 till ett evenemang som sätter Hejdeby och Gotland på kartan i både Sverige och Europa. Samma drivkraft finns hos André Lundholm och Eva Werkelin i Visby/Roma Hockey, som i sju år har investerat tid och pengar för att utveckla en modell för en ny ishall till en lägre kostnad. Alec Arho på Gotland Ring har också lyckats navigera förbi hinder och idag byggt upp en av Europas mest spännande racingbanor. Wisby Simsällskap och Wisby Ridklubb har arbetat för nya anläggningar som är på gång, Gotlands padelhallar har givit öns spelare unika förutsättningar. Gymnaster och dansare är av högsta Sverigeklass och kräver lokaler som är anpassade. Timmy Skinner med flera hjälps åt att hålla elitserieklass på öns gym. Ön har Sveriges bästa golfbana mm. Vi är i framkant på mycket vilket gör ön attraktiv för aktiva människor och detta är en framgångsfaktor för en region att satsa vidare på. Dessa investeringar gör Gotland hållbart på riktigt och skapar mervärde för invånarna och intresse för fler att etablera sig på ön.
Sport, fritid och kultur är viktiga delar av Gotlands identitet. Kommunen borde avsätta 0,5 % av den årliga budgeten för nyinvesteringar, med en tydlig plan för exempelvis konserthall, idrottshall, kulturhus, bibliotek, bastu och andra fritidsanläggningar. Genom att visa Sverige och världen att Gotland satsar på människors fritid kan vi attrahera fler invånare. Med en 10-årig investeringsplan, där varje projekt har ett namn och år, kan vi öka inflyttningen av familjer som söker aktiviteter på fritiden. Jag är övertygad om att folkhälsan blir bättre vilket gör att kostnaderna för vården minskar om fler människor tränar och blir socialt aktiva i olika grupper. Att satsa 0,5% på befolkningen och deras dagliga fritidsaktiviteter är att satsa på människor på riktigt.
När det gäller ekonomi finns två vägar: minska utgifter eller öka inkomster. Om inflyttningen ökar kommer också intäkterna att göra det. Gotland är ett lagom litet samhälle med låg kriminalitet, ett stort utbud av sport och fritid samt ett rikt kulturliv och höga naturvärden. Om vi visar att vi långsiktigt satsar på de bofasta kan vi få inflyttning och ökade skatteintäkter. Skillnaden är antagligen plus 3-5% på tio år eller minus 3-5 % vilket ger en skillnad på 6-10% av de årliga skatteintäkterna. Omräknat i kronor blir 10% ca 600 miljoner. Vi har antagligen inte råd att inte investera i badhus, ishall, ridhus med mera. Gotland behöver modiga politiker som släpper jaget och partiet för öns bästa. Växjö är ett exempel som framgångsrikt satsat på fritiden och fått inflyttning. Framgång är att satsa på aktiva människor vilket ger tillväxt.
Lämna gärna en kommentar
Vill du gå med i diskussionen?Dela med dig av dina synpunkter!