Blandat från Fårö och Sommargotland
Häromdagen var vi på Fårö och träffade några företagare från fastlandet. Det ger alltid en massa energi att lyssna på folk från fastlandet. Här finns inte den klagande tonen utan det formligen skjuder av aktivitet och möjligheter.
På kvällen uppträdde Mikael Rickfors med sin son, som jag inte sett sedan han var 10 år. Man märker att åren går på andras barn. Micke var väldigt cool i sin framtoning och kvällen kändes lugn och trygg. Det gick att snacka under konserten och Wilda dansade på bordet.
Hemresan från Fårö skulle ske kl 23.30 men färjan gick först en halvtimma senare. Jag plockade ihop lite skräp i bilen när vi väntade på färjan och gick ut för att slänga det i en soptunna. Det fanns ingen och när jag sedan försökte på båten och på macken så inser jag att ingen vill ta emot sopor längre.
I morse såg jag att grannen har satt lås på sin soptunna. En vän till mig påstod att man kunde köpa en säck för 500 kr som man som turist skall släpa med sig i bilen eller på cyckeln runt ön. Hoppas verkligen inte detta är sant.
Alex och min fallskärmshoppning börjar bli en följetong. Tre gånger har det ställts in. Vind, ont om tid och nu trasigt flygplan. Så fort delarna från USA är på plats kommer vi att hoppa från 4000 meter. En minut fritt fall om jag förstått allt rätt.
Vi var och såg Real Group i regnet. Vilken upplevelse. Jag har länge velat se dem, men har alltid missat dem. Det kommer att bli standard i fortsättningen. Jag kan verkligen rekommendera deras konsert. Något helt unikt.
Det är ett elände med sophanteringen. Fårösunds Båtklubb driver gästhamn med sophantering för våra båtgäster. Vår sopbod svämmas över av sopor. Vi vet att det är husbilsägare och andra utomstående turister som helt fräckt lämnar sina sopor i vår sopbod. Minst hälften av soporna kommer från utomstående. Nästa år kommer vi också att sätta kodlås på sopboden, eller ha begränsad öppettid. Kommunen måste fixa möjlighet för turisterna att lämna sina sopor på lite olika platser. Det skall inte bekostas av ideella förreningar, egna företagare och privata personer. Sätt ut containrar exempelvis vid bensinstationerna. Fixas inte detta kommer tillslut soporna att hamna i skogen i stället.
Jag undrar om det där med betalsäck. Som jag förstått det så är det till för sopor som inte är sorterade. Sorteras de manuellt istället då? Är det det som man betalar för?
Info från kommunen: http://www.gotland.se/imcms/37610
I ett inlägg på Husbilklubben.se läste jag hur en kvinna med husbil tillbringat fem veckor på ön (på fem olika campingplatser) och därvid frapperats av hur gotlänningarna sköter sin sophantering. En av campingplatserna hade kod till soprummet, en annan hade öppet fyra timmar om dagen och en tog fyra kronor kilot för soporna. Vidare efterlyste hon sopkorgar för hundbajspåsar och t ex glasspapper som hon tydligen hade svårt att hitta, både på landet och i tätorterna. Hon trivdes inte att gå omkring som en sanitär olägenhet med hundbajspåse i fickan. Man får skämmas som gotlänning. Vad är det för ansikte vi visar utåt? Jag vet ingen annan plats i Sverige där sophanteringen sköts så dåligt. I Vibble såg jag hur papperskorgarna svämmade över vid busshållplatsen utanför ICA igår (26 juli) och soppåsar hade staplats på marken vid glasiglorna. Ingen vidare turistreklam alltså. De kommunala sopsäckarna som man kan köpa på vissa ställen är inte någon lösning utom för några få. Kostar 83 kronor (inte 500) men det är en skrattretande lösning. Var får kommungubbarna alla fåniga, icke konstruktiva idéer ifrån? Inte är det från gotlänningarna själva i alla fall. En gång i tiden fanns stora soptunnor vid Träffpunkt Gotland. Dom tog man bort eftersom folk slängde sopor i dessa. Nu har man satt dit två rejäla blomkrukor istället. Avfallsstationen på Färjeleden försvann också ganska nyligen, tydligen av samma anledning, folk lade sopor där. Vart är Gotland på väg?