Det är dags för Gotland att sluta leka struts!
Till Niklas Harlevi och övriga inblandade i Villa Borgens utveckling eller inveckling som hotell. Och till dem som anser sig vara en del av utvecklingen av Gotland. Framför allt till dem som anser att vi har en vision där ungdomar skall få jobb, vanliga människor med vanliga plånböcker skall kunna bo havsnära, att Gotland skall få 10 000 fler invånare och att turistnäringen är en viktig del av den utvecklingen.
Hej Niklas och övriga!
Jag kan bara beklaga att det drar ut på tiden igen och att Niklas tröttnat på att utveckla sitt hotell i Visby. Det finns något allvarligt systemfel på Gotland. Vi har antagit en vision vilket borde vara den karta som vi skall navigera efter, men det verkar som om det finns allt för många som kör egna race med egna agendor.
Varför är det ingen som går till botten med att hitta systemfelet som vi har på ön? Det är dags att sluta leka struts! Upp med huvudet över marken, se sanningen i vitögat och stå upp för era beslut är vad jag vill säga till de styrande. Just nu är det lite för många havererade projekt som inte blir av eller flyttas från ön.
Det skulle vara intressant att intervjua personer som Niklas Sjöblom, Tiina Mykkänen, Johan Hellström, Björn Ulvaeus m.fl. om vad som felar på ön och sedan presentera deras svar på ett rakt och ärligt sätt. För att få raka svar måste man troligen redovisa svaren utan att säga vem som sagt vad annars blir det bara fler floskler som anpassas för att ingen vill, eller har råd, att stöta sig…
Snabba Västervik och Sega Gotland
Jag var på ett möte med Västerviks kommun för några veckor sedan, där man hade bjudit in några av landets riktigt stora entreprenörer och mig för att få oss att satsa på projekt i Västervik. Första entreprenören som pratade lovordade snabbheten i Västervik och förklarade att han tyvärr inte kunde säga detsamma om Gotland där det tog över 10 år att få till en Biostad. Nästa ämne som diskuterades var Björn Ulvaeus där man rosade modet hos kommunen i Västervik som vågade ta beslutet att även lova fjärrvärme till Björns byggprojekt. Tyvärr kom det också att diskuteras hur Björn känt sig illa till mods på grund av bemötandet på Gotland och den utdragna processen med hans byggärende. De bad mig om ursäkt för att det pratades negativt om Gotland och jag kunde inte annat än hålla med om problemen. Efter 15 minuters möte stod det klart att uppfattningen var att Västervik är ett positivt ställe att satsa i och Gotland är motsatsen. Då hade Västerviksborna inte öppnat munnen mer än att de välkomnat oss till bordet. Det är tyvärr en negativ bild som sprids om oss där ute.
Werkelinbolaget hade kunnat fungera som ett lokomotiv
Vi inom Werkelinbolagen har säkert haft 10 olika projekt där vi jobbat på samma vis som Niklas. Jag har på något sätt försökt se det som en fördel att myndigheterna alltid lyckas dra ut på tiden med nästan allt. Vi har därför drivit många projekt parallellt och vi har orkat köra på trots att vi känt oss motarbetande. Sega beslutsvägar och negativ inställning hos myndigheter har gjort att många har tröttnat precis som Niklas och då blir vi några få kvar som orkar. Tyvärr har jag också tröttnat och därför går Fide och Sudret miste om investeringar på en bra bit över 100 miljoner som skulle skapat gästnätter med femsiffriga belopp och ett antal nya arbetstillfällen. Inte minst skulle vi ha varit lokomotivet som vågar gå i täten och då följer det alltid med andra som gör investeringar.
Jag vet inte hur vi skall kunna skapa jobb till ungdomarna om vi inte kan utveckla turistnäringen på ett sätt som passar investerare, gäster och myndigheter. Vi som skall satsa pengar kommer alltid att lägga pengar på det som är unikt och som har köpare. Jag har varit med och investerat över 450 miljoner på Gotland under några år. Det svåraste har hela tiden varit att försöka hitta rätt vägar hos myndigheterna. Är det inte problem med detaljplaner så krånglar det med bygglov. Får vi bygglov så återkallas det. Går en detaljplan igenom så överklagas den eftersom kommunen inte klarade att följa sitt eget regelverk…
Brutna löften följer på varandra från både tjänstemän och politiker som helt plötsligt får kalla fötter och tappar modet att stå upp för nytänkande. Någon förståelse för hur man tänker kommersiellt finns i princip inte, då det oftast inte behövs i deras miljö.
En anläggning planerad för många blir istället privatiserade hus…
Dribblandet med detaljplaner i Fide som dragit ut på tiden i snart 10 år har gjort att vi tröttnat och tänker sälja anläggningen i delar. Det blir väl en hyfsad affär för oss när vi säljer byggnader och mark. Utspelet från länsstyrelsen med 300 meters strandskydd på hela Sudret blir troligen något positivt för oss i detta fall, eftersom priset på strandnära byggnader stiger.
Tyvärr blir det ”kalla privatbäddar” som inte ger speciellt många nya turistnätter eller nya arbetstillfällen. Eventuellt är det en ny affärside att köpa upp turistanläggningar som inte går ihop, privatisera dessa och göra snabba fastighetsklipp. Inget för mig, men det skulle säkert vara lönsamt då lägena ofta är bra, men omöjliga att göra lönsamma på grund av myndigheternas inställning till hur vi får använda områdena.
Vad hände med reglerna för campingnäringen?
För fem år sedan var vi lovade nya regler för campingnäringen på ön. Alla skulle få chans att bedriva en affärsmässig verksamhet med klara regelverk, vilket skulle ge campingägaren möjlighet att driva lönsam långsiktig verksamhet året runt. Vi ville få tillstånd att driva campingar med åretruntverksamhet så att fastlänningar kunde lämna sina husvagnar, villavagnar eller husbilar på ön och komma hit även på höst, vinter och vår. Av detta blev det inte mycket. Det innebär en förlust av ett antal tusen möjliga gästnätter per år.
Kommunen lyckas inte följa sitt eget regelverk eller att få ekonomi på sina anläggningar. Detta har lett till att de sålt eller arrenderat ut dessa. När det inte går att tjäna pengar lagligt hamnar en del i gråzonen till vad som är lagligt. Om campingägaren fick regelverk som gör det möjligt att driva och investera skulle en hel del lösa sig. Detta skulle kunna ske genom dialog och förståelse för campingnäringens utmaningar.
Låt husvagnar stå året om!
Att begränsa uppställningen av husvagnar till sex veckor är inte vettigt och endast några få följer regelverket. Alla på denna ö vet t.ex. att alla Tofta Södras husvagnar står uppställda från början av maj till september och ingen skulle våga göra något åt den anläggningen eller någon av de andra säsongscampingarna på ön. Men oss på Snäck jagar myndigheterna om just detta. Är det att behandla alla lika inför lagen?
Självklart skall ALLA kunna hyra ut platser året runt på ALLA anläggningar. Att kunna bo på Tofta Södra i februari är säkert hur mysigt som helst. Men på grund av feghet så att man inte vågat fatta beslut är detta en mycket het potatis som kan göra att väldigt många vanliga människor inte kan få uppleva sina drömmar om att kunna använda sina husvagnar som ofta är utrustade för året-runtanvändande.
Konsekvenser för Snäcks camping
Att myndigheterna nu vill att vi skall flytta våra husvagnar fram och åter var sjätte vecka kommer troligen att leda till att vi återgår till den typ av camping som tidigare bedrivits på Snäck och ha öppet under bara sex veckor. Det blir en sämre produkt, det blir fulare på plats, mindre praktisk, dyrare att sköta för oss, kortare säsong att tjäna pengar på, färre anställda och betydligt färre gästnätter.
Alternativet att flytta vagnarna och ställa dem där de inte har havsutsikt och bygga fast dem där, kostar för mycket pengar och blir en för dålig produkt. Idag är de havsnära vagnarna en helt unik produkt som gör att turister med vanliga plånböcker har råd att bo 30 meter från vattnet. Något som vanligtvis varit förunnat endast dem med betydligt bättre ekonomi. Att ställa vagnarna utan havsutsikt bakom gravfältet ger en alldeles för stor försämring. Det är mer lönsamt att rulla bort vagnarna efter sex högsäsongsveckor.
Konsekvenser för Gotland!
Att myndigheterna och vissa andra vill ha fler rörliga husvagnar till Gotland är helt uppåt väggarna!
- Varför skall vi skicka ytterligare 20 husvagnar per dag fram och tillbaka? Det motsvarar flera båtresor per sommar som bara går med ”hus” fram och åter.
- En husvagnsplats upptar i snitt ca 1,5 bilplats extra eller motsvarande 5–6 pers. 5 personer x 20 husvagnar blir ca 100 personer färre möjliga besökare i snitt per dag och eftersom de brukar stanna i genomsnitt 4 nätter, blir det en förlust av möjliga gästnätter motsvarande 400 gästnätter per dag.
- Räknar vi på femtio dagar innebär det en förlust av möjliga besökare motsvarande 20 000 gästnätter! Detta genom att köra 20 extra husvagnar/dag till ön på bekostnad av bilplatser som är den trånga sektorn.
Är inte meningen att vi skall skapa nya gästnätter och inte bara konkurrera inbördes?
Genom att välja att satsa på rörliga husvagnar istället för fast uppställda husvagnar tillför vi inget nytt till ön och det kan väl inte vara andemeningen?
Starta en dialog?
Tack för att ni orkade läsa! Jag hoppas att vi kan starta en dialog för att utveckla turistnäringen omgående. Jag hoppas också att alla på Gotland i fortsättningen kommer att visa respekt för turistföretagare och deras kunskap att driva saker kommersiellt på ön. Något måste göras om Gotland skall ha trovärdigheten kvar och attrahera entreprenörer som vill satsa på riktigt på ön.
Pigge Werkelin
Hej Pigge! En kompis rekommendera din bok för ett par veckor sedan i en bisats, och jag har nu läst den och är alldeles tagen av din berättelse. Vilket lidande! Vilket helvete! Vilken katastrof du har tagit dig igenom. Det är ofattbart, ointagligt, ja, vi som inte var där kan helt enkelt inte någonsin förstå hur det var, även om du gör ett heroiskt försök att beskriva just hur vidrigt det var.
Efter att ha hittat till din blogg här gläder det mig enormt att du har byggt upp ett nytt liv. Fast med din energi, livskraft och motor är det inte förvånande. En människa som du, med din handlingskraft är något alldeles enastående.
Detta visar sig just i dina kontakter med myndigheterna. Så här i efterhand, levande i dagens Sverige, kan jag se ett mönster med dessa myndigheter/politiker vars enda mål verkar vara att dämpa, lägga locket på, skjuta upp, ja, helt enkelt inte få någonting gjort som kan rubba deras cirklar. Hur är det idag, har alla drabbade fått hem sina anhöriga nu?
Det spelar ingen roll hur mycket skatt vi betalar in, vi kan inte köpa oss trygghet, även om de flesta svenskar vaggas in i den falska förhoppningen för att inbilla sig att de får ut något av alla inbetalda skatter. Allt är en illusion. Allt hänger på en själv, trots alla tjusiga ord och löften. Det hela är ett stort svek, ett bedrägeri, ett luftslott.
Med tanke på hur dagspolitiken ser ut, är jag inte förvånad att det är så här det går till bakom kulisserna. Inte ett dugg förvånad. Jag ställer mig mycket kritiskt till våra politiker och deras företrädare.
Du skriver att journalister ofta satt inne med information, men att man inte kunde lita på dem. Jag har tyckt mig skönja att journalistkåren är en samling ynkryggar som följer politikernas minsta vink idag. De är medlöpare, för de är avlönade av staten via presstödet. Ser du sambandet?
Klicka på min länk eller gå till http://www.korta.nu/jc för att läsa svavelosande samhällskritik. Man bli så frustrerad av många inslag i sakernas tillstånd.
Därför är det en befrielse med alla bloggar som fungerar som pysventiler på tryckkokare. Det har t o m blivit en maktfaktor, som när Aktuellt i förrgår tog upp en nyhet som journalisterna har förtigit, fram tills en grupp ungdomar tog saken i egna händer och då vände på kuttingen och nya ”offer” utsågs. Jag orkar inte gå in mer på just detta fall, men det är symptomatiskt på vad som sker i vårt så kallade öppna” samhälle.
Visby har blivit en riktigt modern stad, skyskrapor byggs, 3 och 4G master sticker upp här och var, självscanning i matbutiken osv.
MEN – det gamla uttjänta badet Solberga det består, årtionde efter årtionde…
Moderna människor vill ha ett fungerande modernt bad för lek och rekreation! Barnen vill kunna få bada i en lagom djup och uppvärmd bassäng med lite roliga nya badnöjen…vi äldre vill ha ett omklädningsrum där man slipper stå’ rumpa mot rumpa’ och duscha…och vila en stund efter badet, det går inte som det är nu. En liten cafeteriá är också ett önskemål.
Tänk om Visby kunde följa med sin tid när det gäller badandets stora hälsoeffekter på kropp och själ! Hur länge till måste vi vänta?
Tack för dit inlägg Tiina. Som jag skrev så hoppas jag att man lär av er som väljer att lämna av en eller annan anledning. Vi har enorma möjligheter om vi bara kan hålla ihop och jobba för öns bästa och inte enskilda individers bästa.
Lite löjligt i allt elände är att när vi nu tröttnat på att utveckla Fide så slänger man in 300 m strandskydd på hela södra ön. Våra byggnader och bygg rätter kommer att på detta sätt bli mer värdefulla vilket gör allt än mer bisarrt. Det företagsekonomiskt bästa blir att slakta turistanläggningar och sälj ut dem som fritidsfastigheter.
Det blir kontentan av den styrning man vill genomföra. Känns inte bra. Pigge
Hej Pigge,
mycket läsvärt och tänkvärt.
Efter drygt 3 år på ön finns det några slutsatser jag har dragit om vad som hindrar tillväxt eller åtminstone drar ned hastigheten på tillväxten. Jag har ju inte direkt doktorerarat i ämnet men är min personliga övertygelse.
1 ) byte av politiskt styre vart 4:e år bidrar till att inga långsiktiga näringslivsstrategier görs. Om ett företag misstänker ändrade förutsättningar vart 4:e år naggas investeringsviljan rejält i kanten. Det måste till ett partiövergränsande ”minsta gemensamma nämnarens-näringslivspolitik”.
2 ) Motstridiga viljor mellan fast boende och vinterfastlänningar.
3 ) Bristande samarbete mln Region Gotland och Länsstyrelsen. Visst samarbetar man men den riktiga, hjärtliga och uppriktiga gemensamma visionen saknas. Speciellt gällande näringslivet
4 ) Bristande insikt bland befolkningen om varifrån pengarna till skola, vård och omsorg kommer.
5 ) Media förmedlar en skev bild av företagare/företagen/företagandet och vad som skapar mer resurser till vård, skola och omsorg
6 ) Rädslan för medieuppmärksamheten/allmänhetens kritik har resulterat i väl försiktiga politiska- och tjänstemannabeslut
7 ) Den onda cirkeln; dyra/för få bostäder, ungdomar får inte fotfäste, företagen får svårt att anställa nyckelkompetens, ”på Gotland har vi minsann inte så höga löner”, företagen får svårt att växa, än färre ungdomar/högt utbildade vill flytta hit…
8 ) Saknaden av en väl genomtänkt personalstrategi hos regionen och länsstyrelsen. Många ska gå i pension de närmaste åren och redan för några år sedan borde man satt sig ned och funderat på vilka det är man vill anställa; ålder, utbildning, bakgrund, nätverk..och detta kopplat till vår gemensamma vision.
9 ) Gotlandsdansen
Utan någon inbördes ordning…
Mvh
Privatpersonen Tiina Mykkänen